Gelukservaringen in de natuur van Midden-Limburg
Midden-Limburg is rijk aan natuur. Vlakbij Weert ligt het GrensPark Kempen~Broek. Bij Roermond liggen de Maasplassen. En gaan we meer naar het Noorden, dan rijden we De Peel in. Ten Oosten van Roermond liggen echter natuurgebieden die niet zo bekend zijn. Daar beheert Staatsbosbeheer Nationaal Park De Meinweg en het Roerdal. We vroegen boswachter Mark Daemen waarom deze gebieden zo bijzonder zijn.
Twee verschillende natuurgebieden
Het Roerdal en de Meinweg liggen in het uiterste hoekje van Limburg, tegen de Duitse grens aan. Mark: "De twee natuurgebieden lopen in elkaar over, maar zijn verschillend van elkaar. Het vlakke Roerdal wordt gedomineerd door de Roer en kent veel pittoreske boerderijen met uitgestrekte landerijen. De Meinweg daarentegen is een bosrijk en heuvelachtig gebied, met weinig bebouwing en veel paarse heidevelden. Als je vanuit het Roerdal via de Meinweg richting Duitse grens reist, overwin je bijna 50 hoogtemeters."
50 meter
Als je vanuit het Roerdal via de Meinweg richting Duitse grens reist, overwin je bijna 50 hoogtemeters.
- Mark Daemen
Roer meandert door het dal
Het Roerdal is een oud cultuurlandschap dat al eeuwen in dienst staat van de landbouw. "Maar dat maakt de natuur niet minder mooi!”, benadrukt Mark Daemen. “Je hebt hele stukken waar weinig bebouwing is en waar de Roer vrij meandert door het landschap. Als je goed kijkt zie je bomen met knaagsporen van bevers. Die komen hier voor. Bijzonder is ook de exotisch gekleurde ijsvogel, die hier nog nestelt in de steile oeverwanden.”
Wandelen en fietsen langs de Roer
Het Roerdal kun je vooral goed ontdekken op de fiets. "Er liggen prachtige fietspaden maar stap ook af en toe af om te genieten van een een blik de snel stromende Roer. Hier kun je geweldig tot rust komen onder de ruisende populieren. En als je bij een van de vele dorpjes in de buurt komt, heb je mooie vergezichten. Bijvoorbeeld bij Sint Odiliënberg, waar je de eeuwenoude basiliek met de twee torenspitsen al van ver kunt zien.”
Wilde en zeldzame dieren in de Meinweg
De Meinweg heeft een ander karakter. Het is een aaneengesloten, bosrijk natuurgebied van bijna 2000 hectare groot. Het is de leefomgeving van wilde dieren, die vaak zeldzaam zijn voor Limburg en zelfs Nederland. “De Meinweg is het leefgebied van een grote populatie wilde varkens . Die zijn van nature schuw, maar je hebt toch een kans om ze te spotten. Sowieso zie je de sporen van hun gewroet. Ook heeft de Meinweg een grote populatie van de beschermde adder; een zeldzame en giftige slangensoort. Geen reden tot zorgen! Zolang je op afstand blijft en ze niet vastpakt, doen ze je helemaal niks.”
Bijzondere plek
De grensstreek met Duitsland, waar de Meinweg ligt, is bekend om de vele kloosters die er liggen. Het bekendste klooster was Sint Ludwig, dat in 2015 is afgebroken. Vlakbij het terrein van Sint Ludwig, dat niet publiek toegankelijk is, ligt het Rijksmonument de Sint Ludwigkapel. Deze is wel te bezoeken. “Een bijzondere plek, waar ik graag kom”, vertelt Mark. “De kapel, de boslanen en de begraafplaats ademen een speciale sfeer. Het is de combinatie van een bijzondere natuurbeleving, de mooie kapel en een weldadige rust. Een gelukservaring.”
Mountainbiken en wandelen in de Meinweg
Wie niet alleen van de natuur wil genieten, maar ook graag het avontuur opzoekt, kan zijn ei kwijt in de Meinweg. “Door de hoogteverschillen is het een geliefd gebied bij mountainbikers. Er liggen diverse MTB-routes. Fietsen kan ook, zelfs tot over de Duitse grens.” Ook wandelaars kunnen hun kilometers maken op de Meinweg. “Onderweg kunnen ze dan stoppen bij het café en bezoekerscentrum De Boshut. Ook leuk voor kinderen!"
Meer weten?
Meer informatie over de natuurgebieden in Midden-Limburg vind je o.a. op de website van Staatsbosbeheer. Ook nieuwsgierig naar natuurgebieden in Noord-Limburg of Zuid-Limburg. Lees dan onze artikelen met boswachters Andy Liebrand en Michel Cabbolet.