Romeinse sporen zoeken
Genieten van het goede leven. De Romeinen begrepen het ook al. Misschien waren zij het wel die er de voedingsbodem voor legden. Wie zal het zeggen? Dat de Romeinen hier in Zuid-Limburg hun sporen nalieten, dat weten we inmiddels zeker. En jij kunt ze ook ontdekken. Dwars door Zuid-Limburg liep meer dan 2000 jaar geleden namelijk een belangrijke hoofdweg, de ‘Via Belgica’. Een 400 kilometer lange oude Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederland bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Daarna steekt de Via Belgica via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens over met Duitsland. Verschillende restanten en vondsten langs de route zijn nu tot leven gewekt en waar mogelijk nog te zien. Bijvoorbeeld waar de weg bij Maastricht de Maas kruiste en een groot badhuis in Heerlen.
Museum in mergelgrot
Het Museum Romeinse Katakomben is zo’n plek aan de Via Belgica waar het Romeinse verleden even heel tastbaar wordt. Niet zo maar een museum, maar een waanzinnig mooie plek in de mergelgrot in Valkenburg. Hier werd meer dan 100 jaar geleden een replica gemaakt van de Romeinse Katakomben. Het museum is daarmee een van de oudste attracties van Limburg. Samen met een gids dwaal je door de onderaardse gangen van de grot naar het Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Je ziet er graven van gewone Romeinse burgers, maar ook schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. In de mergelsteen zijn gaten uitgehakt die als horizontale grafnissen, de zogenaamde loculi, dienen. Deze nissen werden vroeger afgesloten met een terracotta of een marmeren plaat. Welgestelde families hadden vaak een eigen grafkamer, een cubiculum, met rijk versierde wanden. De kleurrijke schilderingen openbaren inspirerende verhalen, oude rituelen en verrassende scènes uit het dagelijkse leven. Met deze en nog veel meer mooie verhalen uit dat rijke Romeinse verleden verlaat je de grot weer!
Goed om te weten!
Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg dus deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Al wandelend of fietsend via de verschillende routes over de oude Via Belgica, ontdek je de sporen en schatten, die de Romeinen hebben nagelaten.
Zichtbaar, opmerkelijk, wonderschoon. Maar ook: verscholen, verborgen en ongepolijst. Ontdek alle parels in Limburg.