Waterpret op de Maasplassen

Actief & Avontuur
12x waterpret op de Maasplassen: dit kun je er allemaal doen

Gepubliceerd op: 20 September 2022

12x waterpret op de Maasplassen: dit kun je er allemaal doen

Het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland ligt… in Limburg! Steeds meer mensen ontdekken de Maasplassen bij Roermond. De kunstmatige meren naast de Maas die zijn ontstaan door grindwinning zijn overgenomen door de natuur en vormen nu een prachtig en veelzijdig watersportgebied. Zwem, surf, roei, vaar en duik je mee?

Dat de Maasplassen in Midden-Limburg ontzettend divers zijn, dat laat het onderstaande lijstje wel zien. Je kunt hier op minstens 12 verschillende manieren genieten van al dat water. Van lekker ontspannen op een dagstrand of het dek van een rondvaartboot tot extreme watersporten zoals wakeboarden en waterskiën.

 

 

 

Varen doe je samen
Voordat je gaat varen is het zaak een aantal dingen goed op orde te hebben!
Klik hier voor meer informatie.

Rondvaart in Roermond

1. Rondvaart op een boot

De Maasplassen vormen een prachtig natuurgebied. Een goed overzicht van de natuur en de verschillende watersporten krijg je tijdens een rondvaart op een boot. Je vindt hier een overzicht van de verschillende aanbieders.

Met eigen boot varen

2. Varen met je eigen boot

Je hebt een boot en zoekt een jachthaven, aanlegsteiger of ligplaats aan de Maasplassen. Hiervoor kun je kiezen uit allerlei plekken. Als je de Maasplassen ontdekt met je eigen boot heb je lekker veel vrijheid. Toch liever een beetje sturing? Hier vind je enkele mooie vaarroutes over de Maasplassen.

Boot huren Maasplassen

3. Boot huren

De Maasplassen zijn zo omvangrijk, je kunt hier makkelijk een hele dag varen. Huur hiervoor een motorboot, zeilboot of sloep. Hier vind je een overzicht van verhuurders van boten bij de Maasplassen.

Dagstrand Area-x

4. Zwemmen

In Limburg geen strand? Dan ben je nog niet bij de Maasplassen geweest! Op verschillende dagstranden waan je jezelf in verre oorden, zeker met mooi weer. Vind je alleen zwemmen een beetje te saai? Vaak zijn er nog allerlei wateractiviteiten die op dezelfde plek worden aangeboden. Ook fijn als jij lekker wilt zonnen en de kids liever wat anders doen.

Windsurfen op de Maasplassen

5. Surfen

Surfen op de Maasplassen begint bij Windsurfcenter Roermond. Hier is 450 meter eigen strand waar naar hartenlust geoefend kan worden. In de shop koop je al je materialen en tijdens de surflessen leer je hoe je ze kunt gebruiken. One stop shop!

Zeilen

6. Zeilen

Leren zeilen of een zeilboot huren doe je bij De Roerganger in Roermond. Al vanaf 7 jaar mag je hier op les. Ook geven ze driedaagse zeilcursussen. Ongeacht of je je vaarbewijs hebt, kun je hier onbezorgd een zeilboot of een sloep huren waarmee je de Maasplassen echt kunt gaan ontdekken.

Kanoen op de Maasplassen

7. Kanoën en kajakken

Kanoën of kajakken, op de Maasplassen kan het allebei. Meestal is de kajak makkelijker om mee te beginnen. Beide kun huren. Kijk hiervoor bij De Roerganger in Roermond, bij Natuurlijk Asselt in Swalmen (groepstochten onder begeleiding van een gids) en bij Outdoor Ossa in Sint Odiliënberg.

Waterskiën

8. Waterskiën

Een van de mooiste waterskibanen van Nederland vind je bij Zwembad De IJzeren Man in Weert. Een baan van meer dan 800 meter waar de professionele waterskiër blij van wordt, dus jij zeker. Beginnende waterskiërs zijn ook meer dan welkom! Je kunt hier trouwens ook wakeboarden (zie nummer 10).

Wakeboarden

9. Wakeboarden

Op een surfplank die vastzit aan een speedboot met een geweldige vaart over het water scheuren, dat is wakeboarden. Zoals bij veel watersporten is balans een hoofdingrediënt. Fun Beach Event & Leisurepark in Heel heeft een wakeboardbaan die zelfs ’s avonds verlicht is, mocht je er overdag geen genoeg van krijgen…

Isabelle Griend

10. Naaktlopen

Mag van jou alles uit op het strand? Rondom de Isabellagriend, één van de Maasplassen heeft niemand hier moeite mee. Dit prachtige en rustige stukje natuur is aangewezen voor naaktrecreatie. Hier mag alleen rustige waterrecreatie plaatsvinden en is er volop ruimte voor de natuur.

Duiker Boschmolenplas

11. Duiken

Een parel van een duikplek is de Boschmolenplas. Deze fijne duiklocatie krijgt steeds meer fans uit binnen- en buitenland. Door de natuurlijke filtering van het water is het zicht verrassend goed: tot zo’n 12 meter. Onder water geniet je van de flora en fauna, en de gezonken objecten. Het is een speeltuin voor duikers!

Vissersbootje

12. Vissen

In de Maasplassen zwemmen vissen en jij wilt ze aan de haak slaan. Met een VISpas of een weekvergunning (onder andere verkrijgbaar bij de VVV in Roermond) mag jij de mooiste visstek innemen. Soorten die je ophengelt zijn baars, snoek, karper, meerval, brasem en blankvoorn. Op Resort Boschmolenplas boek je zelfs een heuse visvakantie. Veel visplezier!

Deel je ervaring!

Waterpret op de Maasplassen gehad? Deel jouw favoriete foto op social media met #inLimburg.