Wandelen met de hond in Limburg

Rust & Natuur
Hier in Limburg moet je zijn om te wandelen met de hond

Gepubliceerd op: 28 September 2022

Hier in Limburg moet je zijn om te wandelen met de hond

Niks is fijner dan samen met je hond op stap gaan in de natuur. Lekker met z’n tweeën (met meer mag natuurlijk ook!) het mooie landschap van Limburg ontdekken. Maar waar kun je dat nu het beste doen? En zijn er goede hondenlosloopgebieden of alleen maar aangelijnde routes? Daarom hebben we een lijst gemaakt met de 5 beste gebieden in Limburg om te wandelen met de hond.

Hond aan een plas in de Meinweg

1. De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg (Midden-Limburg) is een aaneengesloten, bosrijk natuurgebied van meer dan 3000 hectare groot. Het is de leefomgeving van wilde dieren, die vaak zeldzaam zijn voor Limburg en zelfs Nederland. Je kunt er uitstekend wandelen, ook met de hond. In De Zandbergen en op de Melickerheide, beide onderdeel van De Meinweg, liggen hondenlosloopgebieden. let wel op als je het Nationaal Park binnengaat: dan moet de hond aangelijnd zijn.

Meer informatie vind je op de website van Hart van Limburg.

Twee honden aan het water

2. De Brunssumerheide

De Brunssummerheide is een uitgestrekt natuurgebied tussen Brunssum, Heerlen en Landgraaf (Zuid-Limburg) van 1800 hectare groot en wisselt heidegrond af met loof- en naaldbossen. Vooral in de herfst ontdek je de meest bijzondere, warme kleurendekens in de bladeren van de vele bomen. Wandelen met de hond kun je op de Brunssummerheide in het gebied De Heksenberg. Hier kan jouw hond vrijuit ravotten, zonder dat ‘ie aan de lijn moet.

Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie.

Hond op landweg

3. Het Savelsbos

Het Savelsbos ligt op de uitlopers van het Plateau van Margraten (Zuid-Limburg). Tussen de bomen door kijk je uit over Maastricht, terwijl je door oude kloostertuinen en langs historische plekken uit de Oudheid loopt. Het bos is bovendien een prachtige plek om te wandelen met jouw hond. Niet in een losloopgebied, maar wel op een mooie en - door het heuvelachtige terrein - uitdagende route. Volg de groene richtingaanwijzers en jij en jouw viervoeter zullen een geweldige wandeling beleven.

Een andere mooie wandelroute door het Savelsbos vind je hier.

Wandelen met honden

4. De Schadijkse Bossen

De Schadijkse Bossen, nabij America (Noord-Limburg), kennen een fantastisch hondenlosloopgebied. Dwars door dit gebied loopt een mooie wandelroute van 2,5 kilometer waarop je jouw hond niet hoeft aan te lijnen. Zo ontdekken jullie samen dit prachtige natuurgebied, waar je onder meer stuifduinen, heide en naaldbomen tegenkomt. Hier en daar zijn er onderweg open plekken waar de honden kunnen stoeien. Op de paden moet je jouw hond wel in het zicht houden. Bovendien mag je, mocht je meerdere dieren hebben, maar drie honden mee het gebied in nemen.

Kijk hier voor meer informatie over het hondenlosloopgebied in De Schadijkse Bossen.

Wandelen bij Maas

5. Landgoed de Hamert

Landgoed de Hamert is een gebied dat behoort tot Nationaal Park de Maasduinen (Noord-Limburg). Dit is een prachtig natuurgebied, waar je kilometers lang kunt lopen zonder iemand anders tegen te komen. Er zijn drie mooie wandelroutes waarop je met jouw hond - weliswaar aangelijnd - dit landgoed kunt ontdekken. Let vooral ook op de Vorstenheuvel die je passeert; één van Neerlands grootste grafheuvels.

Hier vind je meer informatie over de wandelroutes op Landgoed de Hamert.

Bekijk ook