South of Limburg

Rust & Natuur
Be enchanted by the South Limburg nature

Gepubliceerd op: 17 October 2022

Be enchanted by the South Limburg nature

Zuid-Limburg wordt wel eens het Toscane van Noord-Europa genoemd. En niet voor niets: de heuvels, de dorpjes, de bossen, het water en de bourgondische inborst van de inwoners, doen in veel denken aan mediterrane streken. De natuur van Zuid-Limburg verschilt dan ook zeer met die van de rest van Nederland. “Het is sprookjesachtig”, vindt boswachter Michel Cabbolet. Kom en ontdek Zuid-Limburg! 

Varied Limburg

Varied nature in South Limburg

De natuur in Zuid-Limburg is enorm gevarieerd. En versnipperd. Natuur, landbouw en bebouwing wisselen elkaar af. Staatsbosbeheer heeft een groot aantal natuurgebieden in eigendom, verspreid over de hele regio: O.a. het Vijlenerbos, delen van het Geuldal in de omgeving van Epen en Slenaken, het Savelsbos, het Gerendal (met een Orchideeëntuin), het Ravensbos, het Bunderbos en hetRivierPark Maasvallei. Maar wat is nu de verbindende factor tussen al deze gebieden? 

Horses in South Limburg

Many different plants and animals in South Limburg

“Alle natuur in Zuid-Limburg kent een enorme biodiversiteit. Dat wil zeggen: je vindt er heel veel verschillende planten en dieren”, legt Michel Cabbolet uit. “Sterker nog: als je Zuid-Limburg van Nederland zou ‘afknippen’, dan zijn er 60 tot 70 procent minder dier- en plantsoorten over. Zo rijk is de natuur in Zuid-Limburg. Daarnaast is het sterke reliëf typisch voor Zuid-Limburg. Het landschap gaat op en neer. Dit zorgt voor een prachtig mooie natuur; sprookjesachtig.” 

Vijlenerbos

Magic of the Vijlenerbos

Hoewel de Zuid-Limburgse natuur het dagelijkse werkterrein van Michel is, betrapt de boswachter zichzelf erop dat hij regelmatig nog wordt verbluft door de magie van het landschap. “Neem het Vijlenerbos, in de buurt van Vaals en het Drielandenpunt, bijvoorbeeld. Aan de westkant van het bos kijk je over het Geuldal heen, richting Epen en Slenaken. Maar je kunt er ook kilometers diep Duitsland en België in kijken. Daar, te midden van al dit natuurschoon, voel je je als mens heel erg klein.” 

Hikers in Limburg

Walking through nature with 'soul'

Wandelaars komen volledig aan hun trekken in Zuid-Limburg. Behalve dat het vaak geaccidenteerde terrein sportief best een uitdaging vormt, valt er genoeg te zien: Mooie dorpspanorama’s, uitzichtpunten, oeroude bossen, kabbelende beekjes en riviertjes. “Alle natuur in Zuid-Limburg lijkt een ziel te hebben. Veel gebieden zijn immers al honderden jaren oud.” 

Maas

Maasvallei: nice and flat and rich in water

Rivier Park Maasvallei is zeer geschikt voor mensen die geen zin hebben in al te veel heuvels, maar juist vlak willen fietsen of wandelen. Je volgt de Grensmaas tussen Nederland en België en komt onderweg door kleine dorpjes, waar je vaak een gezellig terras aantreft. Ook een leuk natuurgebied om met de kinderen te bezoeken! Zeker als je stiekem het voetgangerspontje over de Maas naar België neemt. Een avontuur voor de kleintjes! 

Mountain biker

Let yourself be challenged in South Limburg's nature!

Liefhebbers van net wat meer avontuur zitten ook helemaal goed in Zuid-Limburg. Vooral de heuvels bieden mountainbikers en hardlopers meer dan genoeg uitdaging. “In het Vijlenerbos loopt bijvoorbeeld een hele pittige mountainbikeroute”, weet Michel. “En je kunt overal hardlopen, zowel bergop als vlak, in de vallei.” In het Savelsbos, tussen Margraten en Maastricht, liggen talloze trappen, die je kunt beklimmen vanuit het dal richting het plateau. 

Map

Geocaching in South Limburg

Ben je een ontdekker of avonturier, maar iets minder sportief aangelegd? Ga dan geocachen in Zuid-Limburg. Alle gebieden lenen zich hier goed voor. “Maar als je jouw zintuigen open zet, en niet alleen op een schermpje tuurt, dan kun je de rijkheid van de Zuid-Limburgse natuur volop in je opnemen”, zegt Michel met een knipoog. 

Routing information

Would you like to know more about nature reserves in South Limburg?

Meer over de natuurgebieden in Zuid-Limburg vind je onder andere op de website van Visit Zuid-Limburg. We hebben ook de mooiste natuurgebieden in Noord-Limburg en Midden-Limburg voor je op een rijtje gezet.