Park De Groote Peel

Rust & Natuur
Parel in Limburg: Nationaal Park De Groote Peel

Gepubliceerd op: 20 September 2022
Vrouw met kind in De Groote Peel

Rust, stilte, ruimte

Even helemaal niets. Rust, stilte, ruimte en een uitgestrekt gebied om eindeloos te wandelen. Geen voorbij razend verkeer, hoogspanningsmasten of andere ontsierende werken en even geen prikkels of verleidingen. In Nationaal Park De Groote Peel aan de rand van Noord-Limburg hoef je eigenlijk gewoon even helemaal niets. Of, nou ja, vooral genieten van de mooie natuur, het landschap en lekker buiten zijn.

Vrouw en kind rennend over vlonder

Van turfwinning naar vogelrijkdom

De Groote Peel is een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat vooral bekend staat om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Een hoogveengebied waar vroeger veelal turf werd gestoken, maar waar je tegenwoordig heerlijk kunt wandelen. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en is een aaneengeschakeld stuk natuur. Vroeger was De Groote Peel een oneindig Veenmoeras. Tegenwoordig is Nationaal Park De Groote Peel een natuurgebied van internationale klasse. Overal zijn sporen van het verleden te vinden en ook het waterrijke landschap herinnert aan vroeger. Als wandelaar geniet je in De Groote Peel van mooie vergezichten en allerlei landschaps­typen: moerassen, land­schappelijk open terreinen met heide en pijpen­strootje, bossen en struwelen, kleine en grote waterplassen. Was het ooit een plek om te mijden, nu een plek om naar hartenlust te wandelen. Niet voor niets bezingt Rowwen Hèze het gebied in een van hun liedjes. Schrijver Toon Kortooms schrijft over het gebied bovendien: “de woeste schoonheid van de Peel moét echt ontdekt worden tijdens een bezoek aan Limburg!”

Vrouw bij De Groote Peel

Toegangspoort tot park

Tip: begin je wandeling door Nationaal Park de Groote Peel bij ‘Buitencentrum De Pelen'. Dit volledig ecologisch gebouwde bezoekerscentrum is de toegangspoort tot Nationaal Park De Groote Peel. Van hieruit worden wekelijks informatieve en leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het centrum is het hele jaar dagelijks geopend. Alleen in de wintermaanden is het op maandag gesloten.

Vrouw met kind bij zonsondergang

Goed om te weten!

Nationaal Park De Groote Peel is het gehele jaar toegankelijk. Echter, vanwege het broedseizoen is een gedeelte van het park van half maart tot half juli gesloten en zijn in het najaar alleen de uitgezette wandelroutes open voor het grote publiek.

Zichtbaar, opmerkelijk, wonderschoon. Maar ook: verscholen, verborgen en ongepolijst. Ontdek alle parels in Limburg.

Meer