5 bijzondere plekken over Tweede Wereldoorlog en Bevrijding in Limburg
In 2019 en 2020 vierden we 75 jaar bevrijding van Limburg. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog duurde het ruim een half jaar voordat Zuid-Limburg, Midden-Limburg en Noord-Limburg bevrijd waren. Door heel Limburg zijn er nog steeds tal van plekken met een bijzondere betekenis als het om de Bevrijding gaat. Wij hebben er 5 voor je uitgezocht.
1. Amerikaanse begraafplaats Margraten
De Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten is een droevig symbool van de bevrijding van Limburg geworden. In Margraten liggen 8.301 Amerikaanse soldaten begraven. Ieder jaar vindt op deze plek een grootschalige herdenking plaats. Bovendien hebben veel Limburgers een graf geadopteerd. Elk jaar vindt Gezichten van Margraten plaats: Op 7.500 graven wordt dan een foto geplaatst, zodat de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog een gezicht krijgen.
2. Grotten van Valkenburg en Maastricht
Na D-Day maakten de geallieerden hun opmars richting België en later Nederland. In afwachting van de bevrijders en om te schuilen voor bombardementen, vluchtten vele Limburgers de grotten in. In de Sint Pietersberg in Maastricht en de Fluweelengrot in Valkenburg bijvoorbeeld. De grotten zijn voor het publiek te bezoeken. Je vindt er nog dingen die herinneren aan de bevrijding van Limburg. Zoals een noodaltaar bijvoorbeeld en vele namen die in het mergel gekrast zijn.
3. Luisterplekken Liberation Route
De Liberation Route is een internationale route die belangrijke mijlpalen uit de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt. In Limburg loopt deze route van Zuid naar Noord. Langs de route zijn veel luisterplekken, in de vorm van veldkeien, te bezoeken. Op deze plek kun je via een geluidsopname verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Limburg beluisteren. Vanaf september 2022 is de Liberation Route Limburg uitgebreid met een de hiking trail van ruim 275 kilometer langs bijzondere plekken uit WOII. Naast de bekende interactieve luisterplekken die je in de trail tegenkomt zijn er speciale herinneringsplaquettes bij verschillende belangrijke locaties uit deze periode.
4. Duitse begraafplaats Ysselsteyn
De Tweede Wereldoorlog kende, zoals iedere oorlog, twee gezichten. Aan de zijde van de toenmalige vijand, Nazi-Duitsland, zijn ook veel slachtoffers gevallen. Ruim 32.000 van hen liggen begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Noord-Limburg). Het is de grootste militaire begraafplaats van Nederland. Het is een indrukwekkende plek, alleen al vanwege de omvang van het kerkhof.
5. De Limburgse Peel (Overloon, Venray)
In en om De Peel in Midden- en Noord-Limburg is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hard gevochten. De geallieerden wilden De Peel innemen, zodat ze van daaruit de Maas konden oversteken richting Venlo. De Duitsers verzetten zich echter met hand en tand. Bij Overloon, net over de provinciegrens in Noord-Brabant, vond een grote veldslag met tanks plaats. Hier ligt tegenwoordig het Oorlogsmuseum. Aan de Loobeek, tussen Overloon en Venray, werd ook zwaar gestreden. Ook in De Limburgse Peel vind je luisterplekken en zie je, als je goed kijkt, nog restanten van de oorlogsstellingen.