Brunsummerheide

Rust & Natuur
In beeld: de mooiste natuurgebieden in Limburg

Gepubliceerd op: 19 September 2022

In beeld: de mooiste natuurgebieden in Limburg

In het langgerekte Limburg vind je natuurgebieden in allerlei soorten en maten. Verspreid door de provincie liggen grote en kleinere heidegebieden, zo ongestoord en sereen dat zeldzame planten en dieren zich er thuis voelen. Ook langs de oevers van moeder Maas is het goede leven nooit ver weg. In Zuid-Limburg liggen de heuvels die je even laten twijfelen of je niet al de grens bent. Nee, hoor! Dit vijfsterrenlandschap is op en top Limburgs.

De mooiste natuurgebieden in Limburg, die hebben we hieronder op een rijtje gezet. Stuk voor stuk zullen deze natuurparken en landschappen je blijven verbazen. Telkens is het anders, met de seizoenen of de tijd van de dag. Laat je ook overhalen door de prachtige foto’s van de mooiste natuurgebieden in Limburg!

Man in het bos bij de Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen

De langste rivierduingordel van Nederland ontstond hier in Noord-Limburg door de invloeden van rivieren, wind en mensen. Een bijzonder verschijnsel zijn de zogenaamde paraboolduinen. Dit zijn hoefijzervormige duinen gevormd door wind en water. Ze kunnen tot wel 25 meter hoog worden. Bovenop de hoogste paraboolduin staat een uitkijktoren waar je een mooi beeld krijgt van dit nationaal park. Ontdek het hele gebied met behulp van de ontdekkaart en kies uit een van de vele wandelroutes.

De Grote Peel

Nationaal Park De Groote Peel

Dit natuurpark delen we met onze buurprovincie Noord-Brabant. Het landschap is ontstaan door de winning van turf en het is een van de weinig hoogveengebieden die is teruggegeven aan de natuur. De dankbaarheid blijkt uit de immense soortenrijkdom van dit gebied, het is zelfs één van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa. Voor de bescherming van flora en fauna is slechts een gedeelte te voet of per fiets te bereiken, maar dat is dan wel meteen een aanrader. Kijk zelf maar!

De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg

Een uniek terrassenlandschap dat je nergens anders vindt, doorsneden door twee beken, bestaand uit bossen, heide en vennen… In Nationaal Park De Meinweg komen ook bijzondere dieren voor zoals zeldzame libellen, de (giftige) adder en wilde zwijnen. Vanuit het veelzijdige bezoekerscentrum is er een actief programma om de natuur te beleven. Het ziet er ongeveer zo uit:

Paarden in de Maasvallei

RivierPark Maasvallei

Daar waar de Maas de grens vormt tussen België en Nederland, vormt RivierPark Maasvallei een mooi, waterrijk natuurgebied rondom dit gedeelte van de Maas. Dat betekent veel waterrecreatie, maar door de grensoverschrijdende samenwerking ook een netwerk van 200 kilometer aan wandelpaden.

Waar in klassieke natuurparken de nadruk ligt op de rust van de natuur is hier juist van alles te beleven: wilde natuur langs de onstuimige Maas met volop cultuur en activiteiten in en tussen de parelketting van Maasdorpen. Er is dan ook geen bezoekerscentrum, maar een veel leukere manier om het gebied te ontdekken: de Maasverkenner.

Twee wandelaars op de Brunsummerheide

Natuurgebied Brunssummerheide

De Brunssummerheide kent een bewogen geschiedenis: aardverschuivingen hebben dit unieke natuurgebied gevormd. Je vindt er golvende zandvlaktes, schapen die het gebied onderhouden en een beek met zoveel ijzererts dat het water kleurt. Zeldzame dieren voelen zich thuis in de uitgestrekte woestenij. Het einde van de zomer trekt veel fotografen als de heide paars kleurt. Een kleurrijke bedoening dus!

Een weiland met koolzaadbloemen en achterliggende huizen en Heuvellandschap

Vijfsterrenlandschap Heuvelland

In Zuid-Limburg begint het enige stukje buitenland in eigen land. Dat gevoel komt door het glooiende heuvellandschap in het voor de rest zo platte Nederland. Hier geniet je van waanzinnige uitzichten en bepalen typische landschapselementen zoals holle wegen, vakwerkboerderijen en wegkruisen het beeld. Het Heuvelland staat terecht bekend als een waar wandel- en fietsparadijs met eindeloos veel routes en mogelijkheden. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken…

Groen heuvellandschap

Deel je ervaring!

Wat vind jij het mooiste natuurgebied in Limburg? Een van de bovenstaande of staat die van jou en niet bij? Plaats jouw beste foto op social media met #InLimburg