Limburgse cultuur in het landschap

Rust & Natuur Stad & Cultuur
Wandelen langs tradities in Limburg

Gepubliceerd op: 19 September 2022

5x wandelen langs typisch Limburgse tradities

Limburg is anders dan alle andere provincies in Nederland. Hier staan de eigen taal, cultuur en tradities hoog in het vaandel. Dat zie je ook terug in het landschap, er zijn allemaal elementen te vinden die je tijdens het wandelen in Limburg echt alleen hier tegenkomt. Na dit artikel snap je het verhaal erachter of gaan ze je pas opvallen. Met bijbehorende wandeltips wensen we je extra veel plezier tijdens je wandeltocht in Limburg.

Wegkruis Zuid-Limburg

Wegkruisen

Meestal worden ze achteloos voorbij gelopen, de wegkruisen in het Limburgse landschap. Als je er eenmaal attent op bent gemaakt, zie je ze overal. Wegkruisen staan langs de weg, vaak op een kruispunt of bij het veld. Ze laten je even stilstaan bij een lokale gebeurtenis, een wens tot het afwenden van rampspoed of bij een levenswijsheid. Wegkruisen zijn van steen, hout of ijzer en herbergen elk hun eigen verhaal.

Wandelen langs wegkruisen? Loop dan de Kruistocht op wandelschoenen van Visit Zuid-Limburg.

Vakwerkhuizen

Vakwerkhuizen

In Nederland is het een unicum qua bouwstijl: vakwerkhuizen. Deze zwart-witte huizen gemaakt van zwarte houten balken en witgekalkt stro en leem waren vroeger een teken van armoede. Nu zijn het parels in het glooiende landschap. Veel van de vakwerkhuizen zijn beschikbaar als vakantiehuis, dan kun je ze ook van binnen bewonderen.

Ga je wandelen in Limburg en wil je zeker weten dat je enkele vakwerkhuizen zult tegenkomen? Loop dan deze prachtige wandelroute door het Geuldal.

Steyl klooster

Kloosters

In het van oorsprong zwaar katholieke Limburg vind je religieus erfgoed om iedere hoek. Natuurlijk staat er in ieder dorp een kerk, maar ook kloosters zijn talrijk. De indrukwekkende bouwwerken hebben vaak een mysterieuze aantrekkingskracht, mogelijk door het feit dat het leven zich hier afspeelde achter gesloten deuren. In Limburg is er een dorp dat bekend staat om haar sterke band met kloosters: Steyl, het kloosterdorp aan de Maas.

Tijdens deze kloosterwandelroute maak je kennis met Steyl en haar indrukwekkende kloosters en kloostertuinen.

Schutterij

Schutterijen

In Limburg vormen de schutterijen een levendig stuk cultureel erfgoed. In vroeger tijden beschermden deze ‘schietverenigingen’ de stad, nu wordt de traditie in ere gehouden tijdens schuttersfeesten. Er worden dan schietwedstrijden gehouden en optochten gelopen in traditionele kostuums. Ga maar eens naar het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Sevenum, dan zie je hoe groots en levendig deze traditie nog is.

Deze wandeling voert je in Stramproy, waar twee schutterijen te vinden zijn. Dan krijg je een beeld van de schutterijen als het OLS nog een te grote stap is…

Wandelaars in een veld met koeien aan de zijkant zie je een stegelkes

Stegelkes

Ook typisch tijdens het wandelen in Limburg: van die karakteristieke draaihekjes, vaak aan het eind van een weiland. Ze worden stegelkes genoemd en laten wandelaars passeren, terwijl nieuwsgierig vee – vaak koeien –het gebied niet kan verlaten. De metalen draaihekjes piepen tijdens het draaien vaak zo hard dat alle dieren opschrikken...

Ontdek deze wandelroute, als je goed rondkijkt kom je zowel stegelkes als wegkruisen tegen!

Deel je ervaring!

Welke typische elementen maken jouw wandelroute in Limburg extra mooi? Deel een foto ervan op social media en gebruik #InLimburg.